Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Όχι ο δικός μας πόλεμος» - Οι Ευρωπαίοι απέρριψαν το αίτημα Trump να στείλουν ναυτικό στο Στενό του Hormuz

«Όχι ο δικός μας πόλεμος» - Οι Ευρωπαίοι απέρριψαν το αίτημα Trump να στείλουν ναυτικό στο Στενό του Hormuz
Ο Trump δήλωσε  ότι θα ήταν «πολύ άσχημο» για το μέλλον του ΝΑΤΟ αν οι σύμμαχοί του δεν ανταποκριθούν στην έκκλησή του
O πρόεδρος των ΗΠΑ Trump κάλεσε αρκετές χώρες να στείλουν τα πολεμικά τους πλοία στο Στενό του Hormuz, κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, θα βοηθούσε στην προστασία του.
«Ελπίζω ότι η Κίνα, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες που επηρεάζονται από αυτόν τον τεχνητό περιορισμό (το κλείσιμο της ναυτιλίας μέσω του Πορθμού από το Ιράν) θα στείλουν πλοία σε αυτήν την περιοχή, ώστε το Στενό του Hormuz να μην αποτελεί πλέον απειλή από μια χώρα που έχει αποκεφαλιστεί εντελώς», δήλωσε ο Trump, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ εν τω μεταξύ «θα βομβαρδίσουν ανελέητα την ακτογραμμή του Ιράν».
Ο Trump δήλωσε επίσης ότι θα ήταν «πολύ άσχημο» για το μέλλον του ΝΑΤΟ αν οι σύμμαχοί του δεν ανταποκριθούν στην έκκλησή του.
«Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουμε με την Ουκρανία.
Η Ουκρανία είναι χιλιάδες μίλια μακριά... Αλλά τους βοηθήσαμε. Τώρα θα δούμε αν θα μας βοηθήσουν», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ωστόσο, έκτοτε, ούτε αυτές,  ούτε καμία άλλη χώρα δεν έχει υποστηρίξει το αίτημα του Trump.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius, για παράδειγμα, απέρριψε το αίτημα (αν και ο Trump δεν απευθύνθηκε στη Γερμανία στην ανάρτησή του).
«Αυτός δεν είναι ο πόλεμός μας και δεν τον ξεκινήσαμε εμείς. Θέλουμε διπλωματικές λύσεις και ένα γρήγορο τέλος, αλλά η αύξηση του αριθμού των πολεμικών πλοίων στην περιοχή είναι απίθανο να βοηθήσει» τόνισε ο Boris Pistorius.
Υπενθύμισε επίσης ότι η Γερμανία φέρει ευθύνη «για την ανατολική πλευρά και τον Ατλαντικό», αποκαλώντας αυτές τις πρωταρχικές ευθύνες της χώρας.
«Οι Αμερικανοί, μαζί με τους Ισραηλινούς, έχουν επιλέξει την οδό της ανατροπής του ιρανικού καθεστώτος.
Τους έχουμε επικρίνει μόνο μετριοπαθώς.
Αλλά το επόμενο βήμα απειλεί να μας σύρει σε αυτή τη σύγκρουση», προειδοποίησε επίσης ο Boris Pistorius.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι η σύγκρουση δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ.
Όταν ρωτήθηκε για τις απειλές του Trump σε περίπτωση άρνησης, απάντησε απλώς ότι η γερμανική κυβέρνηση «τις έχει λάβει υπόψη» και σημείωσε επίσης ότι ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι να υπερασπιστεί το έδαφός του.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε επίσης να στείλει πολεμικά πλοία στο στενό.
Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής μη επανδρωμένων αεροσκαφών ανίχνευσης ναρκών, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να στείλει πολεμικά πλοία.
Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε επίσης τις αναφορές ότι η χώρα είχε στείλει πλοία στο Στενό του Hormuz.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle του γαλλικού ναυτικού και η ομάδα του θα παραμείνουν στη Μεσόγειο και θα συνεχίσουν να εκτελούν αποκλειστικά αμυντικές αποστολές.
«Η θέση δεν έχει αλλάξει: είναι αμυντική», δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ιαπωνία αρνήθηκε επίσης να στείλει τα πλοία της.
«Το πιο σημαντικό είναι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών, για την επίλυση της κατάστασης», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης